top of page
Marble Surface

Vállaljuk az Ön földmérési problémájának teljes körű ügyintézését
a megrendeléstől az ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséig.

Ennek része a szükséges vázrajzok elkészítése, azok hatósági ügyintézése
és jogi szerződések elkészíttetése, ingatlan-nyilvántartási átvezettetése.

Kedves Megrendelő!

 

 A földmérési munkák megrendelése előtt szeretnék néhány hasznos információt átadni, amelyek az eddigi tapasztalataim alapján segíthetnek az Ön döntésében. Ezeket az információkat a felsorolt menüpontokra kattintva érheti el.
Bármilyen kérdés esetén szívesen állok rendelkezésére.

Hívjon a +36 30 141 0824 telefonszámon vagy
írjon e-mailt az info@geometer.hu címre!

Épületfeltüntetés

Épületfeltüntetés

Az épületfeltüntetés során az újonnan felépült épület ingatlan-nyilvántartásba kerül.

Az épületfeltüntetés magában foglalja az épület felmérését és az épületfeltüntetési vázrajz elkészítését. Utóbbi tartalmazza az új épület funkcióját, annak helyét, valamint más fontos információkat.

Amennyiben épületet szeretne feltüntetni, vagy további kérdései vannak a témával kapcsolatban, keressen bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

Telekalakítások

Milyen esetekben beszélhetünk telekalakításról? Egy már meglévő telek több részre osztásánál, több telek összevonásánál, szomszédos terület vásárlásánál, vagy elbirtoklásánál, illetve területrész-átruházásnál. A földmérői munkák megkezdése előtt fontos egyeztetni az illetékes Építésügyi Hatósággal, hogy a Rendezési Terv alapján egyáltalán megvalósítható-e a telekalakítás. 

 

A telekalakítás menete:

1. Földmérési rész: Ez tartalmazza a helyszíni felmérést, vázrajzkészítést, illetve az elkészült vázrajzok földhivatali záradékolását.

2. Telekalakítási eljárás: A záradékolt vázrajzot és a földmérő által készített telekalakítási helyszínrajzot egy erre vonatkozó kérelemmel együtt kell beadni a földhivatalhoz. Bejegyzett szolgalmi jog esetén csatolni kell a jogosult írásbeli hozzájárulását is.

3. Ingatlan-nyilvántartási eljárás: A záradékolt, tulajdonosok által aláírt vázrajzokat, a jogerős telekalakítási határozatot és több tulajdonos esetén az ügyvéd által készített okiratot kell benyújtani.

Telekalakítások
Simple Purple Motivation Short Mobile Video.png

Telekhatár kitűzés

Telekhatár kitűzés

Telekhatár viták esetén fontos tudni, hogy az ingatlan-nyilvántartási térképek hibahatárok szerinti pontosságúak, amit a földmérési szabályzat a méretaránytól függően megenged. Ezért mielőtt a szomszédok egymásnak ugranának, érdemes tisztázni, hogy a vita tárgyát képező esetben hivatalosan figyelembe vehető-e ez az eltérés.

Sok felesleges költségtől és indulattól meg tudják magukat őrizni a felek, ha ennek előzetesen utánanéznek. Amennyiben mégis kimutatható az eltérés és az nagyobb a megengedettnél, fontos tudni, hogy a földmérő nem hatósági személy, ezért az általa készített szakvélemény nem kötelezi egyik felet sem a telekhatár helyreállítására.

Telek vásárlás esetén is érdemes lehet a telekhatár kitűzése, amivel a későbbi félreértések is elkerülhetőek. 

Belterületbe vonás

Belterületbe csatolásnál, illetve új építési telkek, övezet kialakításánál szintén a helyi építési hatóságnál található és mindenki számára elérhető Rendezési Tervben lehet megnézni, hogy a kívánt alakítás végrehajtható-e. Itt is van lehetőség az R.T. módosítására. Segítségért keressen bátran! Belterületbe vonását a helyi Önkormányzatnál kell kezdeményezni, ahol képviselő testületi döntést hoznak, ezzel kezdeményezhető a földmérési eljárás. 

Telekhatár kitűzés
Társasházi Alapító Okirat
Image by Valerie V

Társasházi
Alapító
Okirat

 A Társasház Alapító Okirat kötelező melléklete a földmérő által elkészített alaprajz. Az alaprajz készítése a földhivatali adatgyűjtés után helyszíni felméréssel folytatódik, majd ezt követően készül el a már földhivatali bejegyzésre alkalmas alaprajz. Az így elkészült alaprajzot a földhivatal nyilvántartásba veszi és tárolja. A nyilvántartásba vett alaprajzot az ügyvéd adja be az átvezetési eljárásba.

A társasházzá válás feltétele legalább 2 önálló ingatlan megléte az ingatlan-nyilvántartási térképen egy épületben.

Tervezési térkép 

A tervezési térkép készítése során a földmérő egy olyan munkaanyagot készít, ami a tervezési feladatok alapjául szolgál. Magassági adatok felmérése, környezeti elemek, objektumok és terepviszonyok pontos domborzati ábrázolása történik. A felmérést nagy pontosságú műszerekkel végezzük, a tervezési igénynek megfelelően. Az eredmények feldolgozását és a végtermék elkészítését fejlett feldolgozó szoftverek segítik. Az elmúlt években számos építkezési beruházáshoz és közmű programhoz készítettünk ilyen terveket önkormányzatok, beruházók, illetve magánszemélyek megbízásából.

Tervezési térkép
Digital construction plan

A szolgalmi jog engedélyt ad a földtulajdonosnak vagy más személynek arra, hogy egy más tulajdonban lévő területen bizonyos jogokat gyakoroljon, például átmenjen rajta. Ezek a meghatározott jogok korlátozottak lehetnek a földhasználat vagy az adott terület specifikus céljai szempontjából.

A szolgalmi jogokat a földmérő által elkészített vázrajzok rögzítik.

Szolgalmi-használati jog bejegyzés

Bemutatkozás

Kovács Gábor okleves földmérő mérnök

+36 30 141 0824

info@geometer.hu

 

A földmérést segédmunkásként kezdtem 1982-ben, Sopronban. Az egyetem elvégzése után, 1992-től a soproni földhivatalnál helyezkedtem el, majd 1998-ban indítottam el saját vállalkozásomat, megrendelőim megelégedésére. Szakmagyakorlásom során, az elmúlt 30 évben az ország egész területén végeztem földmérési tevékenységet, földhivatali, tervezési és egyéb eljárásokhoz.

Kapcsolatfelvétel
bottom of page